divendres, 11 de març del 2011

Edificis propers i la Ruta del Modernisme

L’edifici judicial ha de conviure a la parcel•la amb l’escola-taller Sant Miquel, edifici que forma part del patrimoni Modernista de la ciutat i que per tant està inclòs dins d’un recorregut per la ciutat d’edificis Modernistes.


Ruta del Modernisme de Sant Feliu de Llobregat. 25 Escola-taller Sant Miquel i 22 Pisos de Can Bertrand.

Emplaçament amb edifcis Modernistes
1_ESCOLA-TALLER SANT MIQUEL

Façana de l'escola-taller Sant Miquel
Escola-taller Sant Miquel, acutalment en reformes.
L’escola-taller Sant Miquel, tot i que es desconeix l'autoria i la data de construcció, probablement rebé la intervenció de l'arquitecte Bonaventura Conill; sobretot en la part de l'edifici que pren la forma d'un castell amb torreó quadrat. La restauració a la qual ha estat sotmès tot el conjunt, el 2008, ha tornat a dotar l'edifici de la singularitat que tingué.
Es tracta d'un edifici aïllat, integrat per dos construccions. L'una, com hem indicat, correspondria a la que té planta baixa i dues plantes pis i, en un dels extrems, un torreó quadrat coronat per merlets.  És l'element més singular amb l'aplicació d'estucs en el seu parament on s'hi reprodueixen garlandes de flors i hi ha l'aplicació de peces de ceràmica de motius florals. Tot en sintonia amb el Modernisme que pren en el neomedievalisme els seus referents. La coberta de tot l'edifici és a quatre vessants; de teules vidrades amb una pronunciada barbacana.
L'altre construcció, potser corresponia a unes antigues cavallerisses, és un edifici més baix, amb coberta a dues vessants de teules, amb grans portalades d'arc rebaixat en  la planta baixa i amb una petita torratxeta, en l'extrem de la planta pis, que recorda les construccions defensives amb petites espitlleres per vigilar l'entorn.





2_PISOS CAN BERTRAND




Interior d'illa dels pisos de Can Bertrand

Façana del carrer Laureà Miró dels pisos de Can Bertrand.


Accés a l'interior d'illa dels pisos de Can Bertrand.
Pisos de Can Bertrand.
Els pisos Bertrand van ser projectats per Gabriel Borrell el 1922, i l'obra s'enllestí el 1925, tal com figura en una de les façanes. Va ser una iniciativa de l'industrial Joan Bertrand per dotar la vila, davant l'augment de població i de la necessitat d'habitatges, d'un conjunt d'onze blocs de pisos destinats, principalment, als treballadors de la seva fàbrica i construïts en terrenys de la seva propietat, a tocar de la fàbrica Can Bertrand.
Estan situats a  la carretera Reial i s'adoptà la solució de blocs, dels quals sis donen directament a la carretera i, uns altres cinc, al pati interior; denominat passatge Sant Joan. No és un pati tancat, sinó que hi ha un accés directa, entre els dos primers blocs  des de la carretera a l'interior del recinte, que podia i, és, practicat per carruatges.  Serà en aquest accés des de la carretera quan, el 1939, es portà a terme l'actuació de l'arquitecte Josep M. Jujol.

El material constructiu, tant en la intervenció d'en Borrell com en la de Jujol, va ser el formigó armat i, responent al criteri d'economia, no hi ha en tot el conjunt dels blocs cap element sobreafegit de decoració. Tan sols una motllura ondulant, una mica pronunciada,  serveix per rematar cadascun dels blocs.  L'accés als blocs és a través d'escales a l'aire lliure que serveixen d'accés per a dos blocs.  Amb aquesta solució Borrell trencava el que s'hagués pogut convertir en un gran mur.



El mes de novembre de 1939, Lluís Bertrand i Coma, com a gerent de “Bertrand S.A.” sol·licità a l'arquitecte Jujol la modificació de l'entrada als pisos de Can Bertrand. Jujol projectà el gran arc de l'entrada, realitzat en formigó mantenint així una unitat amb tot el conjut,  i arrodoní el xamfrà de l'accés a un dels blocs. La mesura permetia el pas de vehicles sense cap problema de limitacions de gir i, a més a més, també feia de lligam entre els dos blocs, ja que un d'ells quedava més aïllat de la resta del conjunt. La seva intervenció també modificà l'accés comunitari dels blocs més propers al gir adoptant la solució d'arrodonir els angles rectes originals de les escales i galeries.


Per més informació:
Web de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada